De meest voorkomende schouderklachten

Schouderklachten kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven, van eenvoudige taken zoals aankleden tot sportieve activiteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat schouderklachten tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen behoren. Schoudernetwerk Twente, een samenwerkingsverband van zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in schouderrevalidatie, kan helpen bij het behandelen en revalideren van schouderklachten. In deze blog gaan we dieper in op de meest voorkomende schouderklachten, hun oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen.

Rotator cuff tendinitis

Rotator cuff tendinitis is een veelvoorkomende schouderklacht die wordt gekenmerkt door ontsteking of irritatie van de pezen en spieren rondom het schoudergewricht. Het kan veroorzaakt worden door overbelasting, herhaalde bewegingen of letsel. Typische symptomen zijn pijn in de schouder, zwakte, verminderde beweeglijkheid en soms ook nachtelijke pijn. Behandeling omvat rust, fysiotherapie, ontstekingsremmende medicatie en in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Frozen shoulder

Frozen shoulder is een aandoening waarbij het schoudergewricht stijf wordt en het bewegen van de arm pijnlijk en beperkt is. De exacte oorzaak is onbekend, maar het kan optreden na een blessure, operatie, of bij mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes. Symptomen evolueren meestal in drie fasen: bevriezingsfase (toenemende pijn en stijfheid), bevroren fase (stijfheid op zijn hoogtepunt) en ontdooifase (geleidelijk herstel van de beweeglijkheid). Behandeling omvat pijnbestrijding, fysiotherapie en soms corticosteroïde-injecties.

Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit ontstaat wanneer de schouderkom en de kop van het bovenarmbeen niet goed op elkaar aansluiten, waardoor de schouder vatbaar is voor ontwrichting of subluxatie (gedeeltelijke ontwrichting). Het kan het gevolg zijn van een acute blessure, herhaalde overbelasting of aangeboren factoren. Symptomen zijn pijn, gevoel van instabiliteit, krakende geluiden en beperkte beweeglijkheid. Behandeling kan conservatief zijn, met rust, fysiotherapie en spierversterkende oefeningen, maar in sommige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Conclusie

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid van onze schouders, aangezien schouderklachten een veelvoorkomend probleem zijn dat onze levenskwaliteit kan beïnvloeden. Of het nu gaat om rotator cuff tendinitis, frozen shoulder of schouderinstabiliteit, een vroegtijdige diagnose en geschikte behandeling zijn cruciaal voor een snel en effectief herstel. Raadpleeg altijd een medische professional, zoals Schoudernetwerk Twente, voor een juiste diagnose.